Rugby: en sportslig sport

Att rugby fått en del upmärksamhet den senaste tiden har alla vi sportintresserade noterat. Och det beror på att damlandslaget nu spelar EM på hemmaplan. Visserligen så är sporten så gott som okänd här hos oss (förutom till själva namnet), och när det gäller damgrenen så är vad jag förstår utövarna inte särskilt många, några hundra som mest? Men trots det så finns det intresse från media att följa EM turneringen. I DN så har man redan skrivit en del om saken, vilket man måste ge tidningen en eloge för. Mindre sporter får ju alltför ofta ingen eller åtminstone bara lite plats i media.

 

När det gäller rugby som sport så är den extremt stor inom det brittiska samväldet (den engelskspråkiga delen), samt i Frankrike, och till viss del i Italien. Men när det gäller övriga Europa så har vi så mycket annat att pyssla med, och detta är anledningen till att vi inte tagit sporten till oss. Vid sidan om det så är den en sport där risken för skador är reell. Flera svåra olyckor har skett de senaste åren, bla ett fall i England där en ung rygbyspelare blev förlamad från nacken och neråt efter en olycka under en match. Det hela slutade riktigt tragiskt, när han senare valde att dö vid en schweizisk självmordsklinik.

 

Men trots riskerna så brukar jag följa VM turneringen i Rugby Union när tillfälle ges. För visst är det fascinerande att se hur dessa jättelika män drabbar samman på plan. Men det jag gillar allra mest med sporten är hur sportsliga utövarna är mot varandra, men speciellt mot domarna. För man ifrågasätter aldrig ett domarbeslut. Aldrig. Spelarna accepterar det som domaren säger, och går genast därifrån. Tänk om det var likadant inom fotbollen? Och att skälla på domaren är något som är absolut tabú, och frågan är väl om det någonsin ens har hänt? Filmning förkommer inte heller, eftersom man då bryter mot rugbyns hederskodex. Visst så blir det emellanåt tufft i överkant, när känslorna svallar över i matchens hetta. Men efter matcherna så är alla kompisar igen, när man möts i klubbens bar över ett par öl.

Lämna en kommentar